• Open alle dagen vanaf 10u (ook op feestdagen)
  • Keuken non-stop open van 12 tot 23u
    Behalve op zondag, open tot 15 uur
  • Tuin – Verwarmd terras het hele jaar open
  • Parkeergelegenheid
  • Wij accepteren creditcards : Visa – Mastercard – American Express

Menu’s

Menu-FORESTIER_vignette2In de keuken staat chef Pascal Goblet – aan de fornuizen, omringd door een team vakbekwaam personeel. De seizoensgebonden kaart en menu’s zijn bereid met dagverse producten (hier geen sous-vides of diepvriesingrediënten) van Belgische ambachtelijk werkende en met zorg uitgekozen leveranciers die hun expertise van generatie op generatie hebben doorgegeven. We geven de voorkeur aan groenten en fruit van het seizoen.

Alles wordt in het huis zelf met veel liefde en vakkennis bereid : ijs, patisserie, sauzen, kroketten enz.

Terrine de Lapereau faite maison, coulis aux baies roses, toasts. Un délice!22,00 €
Salade Niçoise au thon frais de Gibraltar24,75 €
Terrine de Lapereau faite maison, coulis aux baies roses, toasts. Un délice!22,00 €
Salade Niçoise au thon frais de Gibraltar24,75 €
Salade aux lardons et Royal Stilton cheese20,75 €
Vol-au-vent (poulet fermier), p. frites24,75 €
Pavé de Saumon d’Ecosse rôti à l’oseille, fleuron, p. purée24,75 €
Tomates au Saumon frais d’Ecosse, sauce Vincent23,00 €
Carbonnades flamandes à la gueuze Boon sur toast moutardé, p. frites24,75 €
Roastbeef, kartoffelsalat, piccalilli24,50 €
Fish and chips comme à Goodwood (cabillaud frit), sauce rémoulade26,25 €
Contrefilet minute, p frites, béarnaise28,75 €
Assiette de framboises belges, glace vanille13,00 €
Château Valcombe, Epicure 2012, AOC
Ventoux, BIO
le verre
1/2
3/4
7,75 €
24,00€
37,00 €
Château La Gorce, Medoc Cru Bourgeois, M.C., 2012la demie26,00 €
Ravanal Cabernet Sauvignon, Chili, 201436,00 €
Beronia Tempranillo, Rioja, Spain, 201430,00 €
Couvent des Jacobins, Bourgogne rouge, Maison Louis Jadot, M.D., 2013-14 43,50 €
Crozes Hermitage, Côtes du Rhône A-C, Jaboulet Aîné, « Les Jalets », M.D., 201545,00 €
Château Clément Pichon, Ht Medoc, MC, 201249,50€
Nipozzano Riserva Chianti rufina, 201241,00 €
Sancerre rouge Henry Bourgeois, 2013-1447,00 €
PDF Menu
PDF Suggesties

Foto’s

Geschiedenis

Geschiedenis Au Grand Forestier

vignette_travaux_forestier

boldairLe Bol D’Air

Vanaf 1985 bevond zich op de plaats van ons eethuis Le Bol d’Air, gerund door de familie Duflot die begon met het serveren van snacks en kleine gerechten,  maar haar kaart gaandeweg uitbreidde en uiteindelijk steeds meer gastronomische schotels serveerde. De naam van het restaurant kwam van Laurent Duflots opa  die in het noorden van Frankrijk een gelijknamig pretpark runde.

Le Bol d’Air breidt het restaurant verder uit, maar in 2012 beslist Laurent Duflot, die er na het overlijden van zijn vader alleen voor stond, de zaak over te laten.

Au Grand Forestier

We waren al een poos op zoek naar een geschikte locatie om een tweede restaurant te openen en toen we deze plek vonden, waren we onmiddellijk razend enthousiast. We namen de zaak en het pand over in 2013 en de verbouwingswerken konden van start gaan onder de leiding van architecte Cathérine Lalmand en met de medewerking van designer Alain Berteau. Er werd veel zorg besteed aan architectuur en inrichting : zo werd het meubilair ontworpen en met de hand vervaardigd. Aan de wanden hangt werk van moderne en hedendaagse kunstenaars (Doltremont, Swennen, Mortier, Wyckaert, K. Dedobbeleer, Ever Meulen…), wat beslist bijdraagt tot de bijzondere sfeer in het restaurant.

“Au Grand Forestier” ontleent nu zijn naam aan de straat waaraan het restaurant gelegen is.
Het restaurant is open sinds april 2015.

Een stukje geschiedenis…

in de Middeleeuwen was het Zoniënwoud het kostbaarste domein van de Hertogen van Brabant, die gepassioneerde jagers waren. In Bosvoorde lag het belangrijkste jachthuis van de Hertog : de jachthonden waren er ondergebracht en de Woutmeester van Sonien ende Brabant (in het Frans Grand Forestier) resideerde er. Het Woudmeesterschap van Brabant was een prestigieus ambt en de man werd door de Hertog benoemd om de inkomsten uit de bossen te beheren. In de 14de eeuw strekte het Zoniënwoud zich uit over zo’n 10.000 hectare.

Gezin Niels

Niels

joseph-niels

Joseph Niels (1890-1940) was de zoon van landbouwers in het Pajottenland (driehoek Halle, Edingen en Ninove). Nadat de veestapel aangetast werd door ziekte en de vooruitzichten op de boerderij zeer slecht waren, besloot hij naar Groot-Brittannië te trekken. Hij kreeg werk in het Savoy Hotel in Londen, dat destijds zeer beroemd was enhet vandaag nog steeds is.

Rond zijn 25ste keerde hij terug naar België en werd hij vrij snel de directeur van het restaurant La Taverne Royale, gelegen in de Koninginnegalerij. In 1926 opende hij het hôtel restaurant Canterbury op de Emile Jacqmainlaan nr. 129 (dichtbij het de Brouckèreplein) als herinnering aan Groot-Brittannië. Het is in die periode dat hij het recept van de Filet Américain uitvond.

Joseph Niels stierf in 1940 bij een ongeval. Zijn twee zonen Albert (1917-1978) en Georges (1919-2000) namen de zaken over.

famille-niels2

Ze stichtten samen de winkel Nielsvins in 1948, ze leidden ook het restaurant La Couronne op de Grote Markt en waren gedurende twee jaar eigenaar van de Claridge, een restaurant in Buenos Aires, Argentinië.

famille-niels3

Gezien het grote succes van het restaurant in Argentinië vroeg de Argentijnse overheid hen het restaurant van het Argentijnse paviljoen te vertegenwoordigen op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Na de tentoonstelling gingen Albert en Georges Niels elk hun eigen weg. De kinderen van Georges gingen niet verder in de horeca.

Albert werkte met zijn drie zonen, Michel, Philippe en Albert-Jean. Ze openden drie nieuwe restaurants: Au Vieux Saint Martin in 1968, La Marie Joseph in 1971 en Au Duc d’Arenberg in 1974. Toen Albert overleed in 1978 namen zijn zonen het roer over. Philippe en Albert-Jean besloten midden jaren tachtig om zich van hun oudere broer Michel te splitsen. In 1992 openden ze een nieuw restaurant in Elsene, de “Canterbury”.

Oom Georges overleed in Florida in 2000.

Philippe en Albert-Jean gingen in 2011 elk hun eigen weg en besloten met hun kinderen verder te werken.

Albert-Jean (zoon van Albert) en Frédéric Niels (kleinzoon van Albert) runnen Au Vieux Saint Martin. Deze brasserie is open 7 dagen op 7 en biedt het beste van de Belgische specialiteiten.

In 2015, openen Albert-Jean en Frédéric Niels ” hun nieuwe brasserie “Au Grand Forestier”, gespecialiseerd in Belgische keuken, met een van de mooiste terrassen van Brussel.

Contact

Waar vindt u ons ?

GPS 50.803968, 4.428677

« Au Grand Forestier » ligt aan de rand van het Zoniënwoud in Watermaal Bosvoorde. Het  restaurant werd ondergebracht in een typisch Bosvoords pand van het begin van de 20ste eeuw dat overigens deel uitmaakt van het architectonisch erfgoed van de gemeente. Het restaurant ziet uit op de Ten Reuken vijvers, op 50 meter van de Vorstlaan. Bereikbaar met de auto en met het openbaar vervoer : tram (94), bus  (41-72)  of metro (station Herrmann Debroux).